top of page

 

 

Osteopatski pristup

   

     Osteopatski tretmani su vrlo blagi i nježni. Bez obzira radi li se o kroničnom problemu ili ste u akutnoj bolnoj fazi (glavobolja, ishijalgija), osteopatski tretman vam može pomoći da smanjite nelagodu i bol. Kroz otpuštanje napetosti i podršku tijelu da bude što pokretljivije i slobodnije tretmani vam pružaju osjećaj rasterećenja, odmora, cjelovitosti i ugode. Dovođenjem tijela u takva stanja odmora i nepobuđenosti dajemo tijelu priliku za samoregulaciju i potičemo fiziološke procese u tijelu koji su osnova vašeg zdravlja i dobrobiti.

     

     Osteopatija je znanstvena disciplina i sveobuhvatna manualna metoda procjene i rada na tijelu i tjelesnim sustavima. Ovom metodom, kao dijelom manualne medicine, kroz nježnu palpaciju (osjećanje/slušanje) tkiva, mnogobrojne osteopatske testove i tehnike osteopat nastoji utvrditi i tretirati raznolike funkcionalne poremećaje te bolna stanja tjelesnog sustava. 

    Jedan od temeljnih principa osteopatije je da tijelo, ako je strukturalno 'dobro posloženo' jest i sposobno dobro funkcionirati, biti zdravo i ne razvijati bolesti. Kao takvo, tijelo ima mogućnost samoregulacije i samoizlječenja.

    Cilj ove manualne metode jest upravo rad na određenim tjelesnim strukturama (fascije, mišići, zglobovi, kosti, živci...), kako bi se smanjile napetosti tih struktura, povećala njihova pokretljivost i cirkulacija, limfna drenaža te provodljivost živaca. Time se smanjuje bol i napetost tkiva. Radeći sa tijelom na taj način potiču se tjelesni mehanizmi zdravlja, postiže se ravnoteža organizma, a to potiče fiziološke tj. prirodne procese u tijelu koji su osnova zdravlja. Ovom metodom pristupamo osobi holistički i globalno, tretirajući cijelo tijelo, a ne samo određeno mjesto gdje simptom pojavljuje.

    U osteopatskom tretmanu primjenjuju se tehnike koje se, u širem smislu, dijele na: senzorijalne, funkcionalne, miofascijalne i strukturalne, a obuhvaćaju mišćnokoštanu, kranijalnu i visceralnu osteopatiju.

Alexander tehnika

 

      u radu s glazbenicima, plesačima, glumcima

     U profesijama gdje je naše tijelo naš glavni alat u radu, poznavanje Alexander tehnike i korištenje savjeta i ideja koje ona nudi postaje jako zanimljivo i poučno. Rad s učiteljem Alexander tehnike može biti velika podrška i pomoć kod raznolikih bolnih stanja i stanja preopterećenosti. Na satovima učimo jednostavnu anatomiju i „body mapping“ te osvještavamo naše navike korištenja tijela i pokretanja, a koje nam možda smetaju i uzrokuju poteškoće. Također učimo kako te navike zamijeniti drugim, boljim i zdravijim i zapravo otvaramo tijelo novim mogućnostima pokretanja i time otkrivamo našu novu snagu i bit.

            

      u radu s djecom

    Alexander tehnika je nježna i ugodna edukacijsko rehabilitacijska metoda rada s tijelom. Kroz nježnu podršku rukama (tzv. Hands-on pristup) učitelj ove metode nastoji djetetu smanjiti napetost u tijelu, olakšati izvođenje pokreta, otvoriti za njega nove mogućnosti pokretanja, povećati aktivnost mišića koji „spavaju“ itd. Bilo da je dijete neurorizično ili ima nedovoljno dobru posturalnu prilagodbu zbog nekog drugog razloga, kroz satove Alexander tehnike pomažemo mu da dobije bolji osjećaj sebe i svoga tijela, otvaramo mu nove mogućnosti i bolju koordinaciju pokreta, slobodu i spontanost. Takvom metodom opuštanja i rada na tijelu kroz usmjeravanje pravilnijeg pokreta utječemo i na psihološke, emotivne i kognitivne dijelove djeteta i njegove osobnosti.

     Alexander tehnika je jednostavna i praktična metoda kojom nastojimo utjecati na način na koji koristimo svoje tijelo u pokretanju i mirovanju. Pomoću ove tehnike zapravo želimo postići lakoću i slobodu pokreta, bolji balans i fleksibilnost te bolju koordinaciju tijela.

    Pomoću ove tehnike učimo o boljoj izvedbi određenog pokreta, a onda i tijela u cijelini. Iz tog razloga, Alexander tehnika se preporučuje muzičarima, glumcima, pjevačima, plesačima, ali i svima onima koji zbog profesije kojom se bave ili zbog hobija kojima su posvećeni pate od kroničnih bolnih stanja uzrokovanih nepravilnim korištenjem svoga tijela (npr. zubari, kirurzi, menadžeri...)

    Vježbajući ovu tehniku pojačavamo i usavršavamo kinestetičku osjetilnost, uočavajući neželjene navike prilikom kretanja i korištenja tijela, zbog kojih smo najčešće ukočeni, a da to i ne primjećujemo. Kroz Alexander tehniku cilj je osvijestiti te navike, zamijeniti ih boljim, ugodnijim i prihvatljivijim načinom pokretanja kako bismo smanjili osjećaj ukočenosti i bola te se osjećali bolje i bili zdraviji.

     Radeći na tjelesnom nivou utjećemo na naše emotivno i duhovno stanje, a naravno, naše misli i emocije izravno utječu na način na koji se pokrećemo i kako upotrebljavamo naše tjelo tj. sebe same.

  

Manualna limfna drenaža

     Imali ste nedavnu operaciju, morate mirovati i javlja vam se oteklina blizu operiranog područja? Operirali ste tumor (npr.u području prsa) i uklonjeni su vam limfni čvorovi? Lice vam je podbuhlo, imate podočnjake i pojačano ste umorni? Trudnica ste i noge su vam teške i bolne jer vam se limfa pojačano skuplja i sustav drenaže je opterećen i ne radi kako bi trebao? Sve su ovo stanja kod kojih manualna limfna drenaža može pomoći u uspostavljanju ravnoteže tjelesnih tekućina. Spajam generalne osteopatske tehnike drenaže s klasičnim pristupom limfne drenaže.

     

     Manualna limfna drenaža vrsta je masažne tehnike kojoj je svrha uspostaviti ravnotežu između tjelesnih tekućina u organizmu. Njome prvenstveno želimo djelovati na protjecanje limfne tekućine unutar limfnog sustava, ali posredno djelujemo na poboljšanje cirkulacije, pokretljivost tkiva i općenito na opuštanje osobe u tretmanu.

    Osnovni simptom za primjenu ove masažne tehnike jest nakupljanje limfne tekućine i stvaranje otekline na pojedinom dijelu tijela, što se najčešće događa nakon traume ili operativnog zahvata. Limfni sustav transportira metabolički otpad iz vezivnog tkiva kroz limfotok i dalje u venski dio krvožilnog sustava te se na kraju odstranjuje iz organizma mokraćnim sustavom.

     Limfnu tekućinu unutar limfnog sustava ne tjera crpka kao što je to slučaj kod krvožilnog sustava te se zbog toga ona kreće znatno sporije nego krv. U slučaju smanjene motorike pojedinog limfnog segmenta koji potiskuju limfnu tekućinu dalje kroz sustav do limfnog čvora, događa se zastoj te prekomjerno nakupljanje limfe tj. vode i bjelančevina u mekom vezivnom tkivu i to stanje naziva se edem. 

    Edem uzrokuje smanjenu pokretljivost tog dijela tijela, a s vremenom otpadne tvari unutar tog edema postaju toksične i dolazi do zdravstvenih teškoća. 

Masaža

   

     Postoje brojni tipovi masaže (klasična, duboko-vezivna, sportska, medicinska, relaksirajuća i dr.). Povezivajući tehnike manualne medicine i masažne tehnike, nastojimo to dvoje objediniti unutar ovog tretmana koji onda ima elemente mobilizacije tkiva i zglobova, rada na facijama te funkciji pojedinog dijela tijela i masaže kakvu možda već i poznajete. Kad klijentima pojašnjavamo ovaj pristup kažemo da ovakva masaža svakako nije klasična, a rezultat je pohađanja brojnih radionica stručnog usavršavanja.

     

bottom of page